هارد

انواع هارد دیسک ها

فضای ذخیره سازی در کامپیوتر را هارد دیسک یا HDD می‌نامند. در واقع هارد دیسک قطعه‌ای است که تمام اطلاعات و داده‌های کامپیوتر شما در آن وجود دارد. این اطلاعات از فایل‌های برنامه‌ها گرفته تا اطلاعاتی که بر روی سیستمتان وجود دارد را شامل می‌شود. به زبان دیگر هارد دیسک یکی از اجزای سخت‌افزاری ضروری کامپیوتر است. این یک دستگاه ذخیره‌سازی است که انواع فایل‌ها را به طور دائم ذخیره می‌کند. وقتی می‌گوییم انواع فایل‌ها، منظور فایل‌های ضروری سیستم عامل، فایل‌های مرتبط با برنامه و فایل‌های شخصی (مانند فیلم، عکس، موسیقی و غیره) است. هارد دیسک از آن جهت اهمیت بسیاری دارد که تمام اطلاعات فردی و شخصی ما را در خود نگه‌داری می‌کند. اطلاعات و داده‌هایی که در هارد دیسک ذخیره می‌شوند از اهمیت بالایی برخوردار بوده و پاک شدن هر کدام از آن‌ها دردسرها و تبعات خود را به همراه خواهد داشت. پس لازم است تا هنگام خرید هارد دیسک اطلاعات کافی داشته و از خرید هارد دیسک خود مطمئن باشیم.
برخلاف Volatile Memory یا حافظه اصلی سیستم است که ما آن را RAM می‌نامیم، این نوع حافظه دائمی به عنوان حافظه غیر فرار نیز شناخته می‌شود. به این معنی که داده‌های ذخیره شده در چنین حافظه‌ای حتی پس از خاموش شدن نیز حفظ می‌شوند. به زبان ساده‌تر رم حافظه‌ی موقت یک سیستم است که تا زمانی که سیستم روشن می‌باشد اطلاعات را بر روی خود نگه می‌دارد و زمانی که سیستم خاموش شود اطلاعات نیز پاک خواهند شد. تجربه‌ی این موضوع را زمانی که برنامه‌ایی در حال اجرا است و سیستم را خاموش می‌کنیم برای ما رخ خواهد داد. اطلاعاتی که بر روی هارد دیسک ذخیره می‌شوند فایل‌ها، اسناد و پوشه‌ها هستند و فعالیتی که در حال انجام هست بر روی حافظه رم فعالیت دارد.

چرا و چه زمانی به هارد دیسک احتیاج داریم؟
برای مثال زمان‌های که فضای موجود در هارد دیسک فعلی شما پر است و به یک هارد بزرگتر نیاز دارید! یا اینکه متوجه شده‌اید که باز کردن اسناد یا ارسال فایل‌های سنگین مانند ویدیوها برای شما زمان‌بر است. در برخی دیگر موارد حتی باز شدن بعضی از برنامه‌های شما زمان زیادی می‌برد. یکی دیگر از مواردی که به دنبال پیدا کردن یک هارد جدید هستید زمانی است که در حال خریدن سیستم خانگی هستید و نیاز دارید تا میزان هارد و نوع هارد خود را انتخاب نمایید. شما در حال خرید و بستن یک کامپیوتر جدید هستید! در هر شرایطی، درک اینکه چرا یک درایو جدید می‌خواهید یا نیاز دارید، به شما کمک می‌کند تا بدانید چه می‌خواهید و به چه چیزی نیاز دارید. هنگامی که متوجه شدید، زمان آن رسیده است که در مورد انواع مختلف هارد دیسک‌ها، ویژگی و مبادله‌ی بین آن‌ها بیشتر بدانید.

انواع اصلی ‌هارد دیسک در سال 2024 چیست؟
کابران لپ تاپ و کامپوتر از انواع مختلفی از‌هارد دیسک‌ها برای پشتیبان گیری و بازیابی استفاده ‌می‌کنند که به ۴ دسته اصلی تقسیم می‌شوند. در این قسمت به ترتیب مزایا و معایب آنها را به شما مرور می‌کنیم:

Parallel ATA (PATA)

ATA موازی (PATA)، در اصل AT Attachment است و همچنین به عنوان ATA یا IDE شناخته ‌می‌شود؛ یک رابط استاندارد است که برای کامپیوترهای سازگار با IBM PC طراحی شده است.

هارد دیسک PATA برای اولین بار توسط Compaq و Western Digital در سال 1986 به بازار معرفی شد. این‌ هارد ‌می‌تواند اطلاعات را با سرعت 133 مگابایت بر ثانیه با بالاترین ظرفیت 80 گیگابایت انتقال دهد. از یک رابط درایو برای اتصال دستگاه‌ها و‌هارد دیسک‌ها به سیستم استفاده ‌می‌کند. هر ‌هارد دیسک PATA از 40 یا 80 کابل سیم ریبون استفاده ‌می‌کند و داده‌ها را به صورت موازی در جیب‌های 16 بیتی منتقل ‌می‌کند. این امر تأثیر زیادی بر پیشرفت دیجیتال جامعه مدرن به ارمغان آورد. با این حال، ویژگی‌های آن در حال حاضر نمی‌تواند خواسته‌های کاربران را به طور کامل برآورده کند، بنابراین تا حدودی قدیمی به حساب می‌آید.

نکات مثبت :

به دو دستگاه اجازه ‌می‌دهد به طور همزمان به کابل متصل شوند
نکات منفی:

حجیم است.
مدیریت آن سخت است.
۲- Serial ATA (SATA)

هارد دیسک‌های سری ATA هنوز رایج ترین نوع‌ هارد دیسک هستند. آنها تقریباً از تمام مادربردهای و سیستم عامل‌ها پشتیبانی ‌می‌کنند. آنها نسبتا ارزان و اغلب دارای ظرفیت ذخیره سازی زیادی (ترابایت) هستند. درایوهای SATA معمولاً دو اندازه دارند: 3.5 اینچی برای کامپیوترهای رومیزی و‌هارد درایوهای 2.7 اینچی کوچکتر برای لپ تاپ.

نکات مثبت:

ظرفیت بالا
قیمت پایین
نکات منفی:

سرعت انتقال اطلاعات محدود
قطعات مکانیکی امکان ساییدگی و پارگی دارند

۳- Small Computer System Interface (SCSI)

SCSI در دهه 1970 اختراع شد و برای اولین بار با نام رابط سیستمی‌Shugart Associates (SASI) شناخته شد. این‌هارد دیسک، ‌هارد و سایر دستگاه‌ها را با یک کانکتور نوار مسطح 50 پین به کامپیوتر متصل ‌می‌کند. این سیستم، امکان اتصال و انتقال داده‌ها را بین کامپیوتر و سایر دستگاه‌ها مانند اسکنرها، درایوهای CD و چاپگرها فراهم ‌می‌کند.

نکات مثبت:

یک کنترل کننده مستقل است
به طور گسترده اعمال ‌می‌شود
دسترسی بالا فراهم می‌کند.
نکات منفی:

هزینه بر است
پیکربندی آن سخت است
با گذشت زمان ضعیف ‌می‌شود

۴- Solid State Hard Drive – SSD & NVMe

هارد دیسک حالت جامد یک دستگاه ذخیره سازی پیشرفته است که به جای دیسک‌های مغناطیسی چرخان در‌هارد دیسک‌های معمولی از تراشه‌های حافظه تشکیل شده است. SSD دیسک چرخان یا هیچ بخش شکننده دیگری ندارد. داده‌ها را در تراشه نیمه‌هادی با استفاده از مفهوم حافظه فلش ذخیره ‌می‌کند. بنابراین، مردم همیشه سیستم عامل را به ssd منتقل ‌می‌کنند زیرا ایمن است. اما بدون عیب هم نیست.

نکات مثبت :

نسبتا سریع است
ایمن و بادوام و بدون قطعات متحرک است
نکات منفی:

هزینه بر است
ظرفیت کمی دارد
NVMe

Nvme یک نسخه جدید SSD است که از نیمه‌هادی‌های حالت جامد برای ذخیره داده‌ها استفاده ‌می‌کند. این سریعترین رابط ممکن بین یک CPU و یک دستگاه خارجی جدا از RAM است. سرعت انتقال آن ‌می‌تواند 32 گیگابیت بر ثانیه یا 64 گیگابیت بر ثانیه باشد، اما سرعت انتقال بالای آن نیز بسیار گران است.

حتی با چنین قیمت بالایی، در بازی‌ها، ویرایش ویدیو و سایر کارهای فشرده محبوب شده است.

نکات مثبت :‌

سریع ترین سرعت خواندن و نوشتن
نکات منفی:

هزینه بر
چگونه یک‌هارد دیسک مناسب انتخاب کنیم؟
هنگام انتخاب هارد موارد زیر را با دقت بررسی کنید و در نظر بگیرید:

1. رابط مناسب را انتخاب کنید.
2. یک ظرفیت معقول انتخاب کنید.
3. قیمت مقرون به صرفه را انتخاب کنید.
4. میزان مصرف و نویز را مشخص کنید.
5. نیازهای آینده خود را هم در نظر بگیرید.
همچنین، ممکن است هنوز در مورد HDD و SSD سردرگم باشید. بنابراین بیایید مقایسه بیشتری بین HDD و SSD داشته باشیم.

HDD VS SSD، چه نوع‌هارد دیسک‌هایی برای نیازهای شما بهتر هستند؟
درایوهای حالت جامد و‌هارد دیسک مشخصات فیزیکی مشابهی دارند، اما داده‌ها را متفاوت ذخیره ‌می‌کنند. انواع مختلف‌هارد دیسک‌ها مزایا و معایب متفاوتی دارند. تصمیم گیری برای خرید کدام نوع بستگی به نیازهای خاص شما دارد. در اینجا جدولی وجود دارد که به ترتیب ویژگی‌های خاص آنها را به شما نشان ‌می‌دهد.

انتخاب یک‌هارد دیسک مناسب پس از آگاهی از ویژگی‌های آن کار سختی نیست. به عنوان مثال، انتخاب یک SSD برای لپ تاپ معمولی است زیرا غیر مکانیکی و مقاوم در برابر ضربه است. اگر بخواهید اطلاعات اضافی، فیلم یا موسیقی را ذخیره کنید، HDD ‌می‌تواند نیازهای شما را برآورده کند. اما اگر ‌می‌خواهید بازی کنید یا سیستم عامل خود را ذخیره کنید، SSD انتخاب بهتری است.
اولویت خرید هر کدام از هارد‌های SATA، SSD و یا NVMe چه زمانی است؟

HDD SSD
سرعت سرعت HDD کندتر است. زمان خواندن و نوشتن طولانی تری دارد و از عملیات ورودی و خروجی کمتری در ثانیه پشتیبانی ‌می‌کند SSD سریعتر است. ‌می‌تواند اطلاعات بیشتری نسبت به HDD در مدت زمان مشابه بخواند و بنویسد.

 

گرما و نویز در طول فرآیند گرما و نویز تولید ‌می‌کند هنگام خواندن و نوشتن، گرما و صدا ایجاد نمی‌کند
مصرف برق‌هارد دیسک دیسک از الکتریسیته بیشتری استفاده ‌می‌کند زیرا نیاز به چرخش صفحه دارد SSD برق کمتری مصرف ‌می‌کند.

 

هزینه معمولا کم است معمولاً زیاد است، اما قیمت آن در حال کاهش است.
وزن سنگین‌تر است سبک تر است زیرا دیسک چرخان، دوک و موتور ندارند.

 

مقابله با ارتعاش شکننده است. HDD به راحتی به دلیل لرزش خراب ‌می‌شود در برابر ضربه مقاوم است. ‌می‌تواند لرزش تا 2000 هرتز را تحمل کند
قابلیت اطمینان قطعات متحرک داخل‌هارد دیسک از دست دادن اطلاعات را آسان تر ‌می‌کند. قابل اطمینان تر است زیرا قطعات متحرک داخل آن وجود ندارد.

 

طول عمر کوتاه‌تر بلندتر
ایده آل برای

 

ذخیره داده‌های اضافی، فیلم‌ها، عکس‌ها و سایر اسنادی که به ندرت استفاده ‌می‌شوند ذخیره داده‌های اضافی، فیلم‌ها، عکس‌ها و سایر اسنادی که به ندرت استفاده ‌می‌شوند

انتخاب یک‌هارد دیسک مناسب پس از آگاهی از ویژگی‌های آن کار سختی نیست. به عنوان مثال، انتخاب یک SSD برای لپ تاپ معمولی است زیرا غیر مکانیکی و مقاوم در برابر ضربه است. اگر بخواهید اطلاعات اضافی، فیلم یا موسیقی را ذخیره کنید، HDD ‌می‌تواند نیازهای شما را برآورده کند. اما اگر ‌می‌خواهید بازی کنید یا سیستم عامل خود را ذخیره کنید، SSD انتخاب بهتری است.

اولویت خرید هر کدام از هارد‌های SATA، SSD و یا NVMe چه زمانی است؟

زمانی که میخواهید هارد دیسک تهیه کنید بهتر است اول از هر چیزی نیار اصلی خود برای خرید را مدنظر داشته باشید. زمانی که بدانید هارد شما به چه منظور است در نتیجه می‌توان راحت‌تر هارد دیسک خود را انتخاب نمایید. در کنار اینکه هارد دیسک شما به چه منظور و برای چه کاری استفاده خواهد شد، بودجه و ظرفیت گزینه‌های بعدی در هنگام خرید هستند که باید به آن‌ها توجه داشته باشیم. بنابراین هنگام خرید هارد دیسک بهتر است توجه داشته باشید که: به چه مدل هارد دیسکی احتیاج دارید، میزان حافظه ذخیره‌سازی هارد دیسک شما چقدر باید باشد و در نهایت بودجه‌ایی که برای خرید مدنظر دارید تا چه مقدار است؟!

چه زمانی بهترین گزینه خرید هارد دیسک یا درایو SATA است؟
اگر به فضای ذخیره‌سازی بسیار بالایی احتیاج دارید و لازم است تا هارد دیسک با فضای بالایی را تهیه کنید و در عین حال بودجه شما برای خرید محدود است بهترین گزینه می‌تواند خرید هارد دیسک SATA باشد. البته لازم است بدانید در این مواقع نباید انتظار داشت تا هارد دیسک شما بسیار قوی و برای فعالیت‌های بسیار سنگین و برنامه‌های حرفه‌ای به کار گرفته شود.

هارد SSD چه زمانی و چه موقع مورد استفاده قرار می‌گیرد؟
زمانی که سیستم خود را ارتقاء می‌دهید یا احتیاج دارید که فایل خود را سریع‌تر ذخیره کنید هارد دیسک SSD یکی از بهترین گزینه‌ها خواهد بود. البته در این زمان دست شما برای انتخاب گستره ذخیره‌سازی محدود خواهد بود و تنها می‌توانید تا ۲ ترابایت فضای ذخیره سازی داشته باشید. هارددیسک های SSD دارای قیمت بیشتری هستند و قطعا نیاز به بودجه‌ای بیش از هاردهای SATA خواهید داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *